Autorë klasikë (30)

Showing 1–10 of 30 results

Sort by:
 • img-book
  Shënime nga “Shtëpia e të vdekurve” by: F.M.Dostojevski

  Kryevepra e vërtetë që hodhi themelet e romanit modern është pikërisht “Shënime nga shtëpia e të vdekurve”, e shkruar me frymëzim të jashtëzakonshëm e me thjeshtësi sublime…

 • img-book
  Novela të zgjedhura by: F.M.Dostojevski

  Aty ku shpërthen bota e pasionit, e rënies shpirtërore, e disfatizmit të pashpirt, aty ku jeta bëhet e padurueshme dhe befas çel dhe lulëzon si të mos ishte gjë ajo e kaluar e pakmëparshme, aty ku dashuria bëhet një zjarr i këndshëm që i jep ngrohtësi jetës, aty ku varfëria gëlon dhe rritet në përmasa fatale, aty ku lufta dhe vesi bëjnë kërdinë, është ngjyer pena e palodhur e Dostojevskit të madh. Dhe Novelat e tij ja tek janë para nesh si një monument letrar.

 • img-book
  “Krim dhe ndëshkim” by: F.M.Dostojevski

  “Krim dhe ndëshkim” është një roman social, psikologjik, filozofik dhe ideologjik. Ky ishte një roman i ri për letërsinë botërore, pasi ai trajton një larmishmëri problemesh: problemin e kushteve të ekzistencës së shoqërisë dhe shtresave të ulëta të popullsisë, alkoolit dhe prostitucionit.

 • img-book
  I martuari i përjetshëm kumarxhiu by: F.M.Dostojevski

  I martuari i përjetshëm përbën strukturën më të mirë kompozicionale ndër veprat e Dostojevskit, me përshkrimin e një komploti djallëzor.
  Një burrë u përgjigjet të trokiturave në portën e tij një natë të vonë dhe gjendet përballë burrit të njërës prej ish-të dashurave të tij, por nuk është ee qartë nëse burri ishte në dijeni të marrëdhënies së tyre.
  Çfarë vjen më vonë është një nga pjesët më të bukura të shkruara ndonjëherë mbi duelin psikologjik te dy burrave lidhur me atë që mund të dinë ose jo, duke i çuar në konluzione shkatërrimtare.
  Në novelën “Kumarxhiu”, Fjodor Dostojevski tregon historinë e Aleksi Ivanoviç, një mbikqyrës i ri i cili punon në shtëpinë e një gjenerali rus. Në kundërshtim me ambiciet e veta, Aleksi zhytet në një rrjet bastedh dhe humbjesh. Në këtë novelë autori bën një përshkrim të mrekullueshëm psikologjik të personazhit.

 • img-book
  Idioti by: F.M.Dostojevski

  Idioti, kryevepër e madhe, subjekt interesant, personazhe të gdhendur deri në skalitje, durim i pashembullt, filozofi e thjeshtë ndonëse pansllaviste, psikologji e hollë krejt njerëzore, ja cila është kjo vepër që jehoi në faqet e kritikës botërore prej më tepër se njëqind vjet, pa lodhur asnjë dorë dhe pa krijuar strese në asnjë mendje. Ajo që tregon Dostojevski me “Idiotin” e tij është madhështia e brendshme e njeriut, edhe në ato raste kur ai na shfaqet si humbameno, si i trashë, si një gjë pa pikën e vlerës e pa kurrfarë perspektive… Por a mund të harrojmë se shumica dërrmuese e njerëzimit janë të tillë?!

 • img-book
  Djajtë by: F.M.Dostojevski

  Një libër tërësisht politik, “Djajtë” është një lloj testamenti i jetës në Rusinë perandorake të fundit të shekullit XIX.
  Me shkëlqimin e revolucionit demokratik në Rusi, nisën të lindin edhe ideologji të ndryshme. Dostojevski i sheh me sy kritik edhe idealistët liberalë, duke i portretizuar idetë e tyre si demoniake, edhe absurditetin e konservatorëve për t’u përballur me pasojat sociale.
  Libri ka pesë personazhe kryesore ideologjike: Verkhovensky, Shatov, Stavrogin, Stepan Trofimovich dhe Kirilov. Nëpërmjet filozofive të tyre, Dostojevski përshkruan kaosin politik të shekullit XIX.
  Ngjarjet zhvillohen në një ambient provincial, në fillim në pronën e Stepan Trofimovich Verkhovensky dhe Varvara Stavrogina. Djali i e Stepan është një revolucionar i cili përpiqet të organizojë një aleancë revolucionarësh në zonë. Ai e konsideron Nikolain, djalin e Varvarës, si person kyç në planin e tij, pasi ky i fundit nuk ka simpati për njerëzit në përgjithësi.
  I frymëzuar nga një ngjarje e vërtetë e një vrasjeje politike, Dostojevski e shkroi “Djajtë” si një mënyrë për të thënë gjithçka mbi plagën e materializmit që infektoi vendin e tij.a

 • img-book
  Të fyer dhe të poshtëruar by: F.M.Dostojevski

  Të fyer dhe të poshtëruar, romani që u shkrua me një frymë të vetme dhe që arriti të pushtojë zemrat e rinisë. E çuditshme, po me një frymë lexohet dhe zemrat e rinisë kudo në botë i ka të pushtuara.

 • img-book
  Adoleshenti by: F.M.Dostojevski

  Unë mendoj kështu:
  kur qesh një njeri, nuk shihet dot me sy!
  Se të qeshurit ia bën më të theksuar vulgaritetin njeriut, i theksohet diçka poshtëruese, ndonëse vetë personi as që dyshon ndonjëherë për këtë.
  Se as këtë s’e dimë: çfarë shpreh fytyra jonë kur flemë?

  Narratori dhe protagonisti i novelës “Adoleshenti” të Dostojevskit është Arkady Dolgoruky, një djalosh naiv 19-vjeçar i mbushur me ambicie. Djali i jashtëligjshëm i një pronari tokash, ai është në dilemë mes dëshirës për të demaskuar babain e tij dhe asaj për të fituar dashurinë e tij.
  Arkady udhëton drejt Shën Petërsburgut për t’u përballuar me babin që pak e njeh, i frymëzuar nga ëndrra për tu bashkuar me të dhe i pajisur me një dokument misterioz, që beson se i jep fuqi ndaj të tjerëve.

 • img-book
  Njerëz të varfër Ëndrra e xhaxhait by: F.M.Dostojevski

  “Njerëz të varfër” është një novelë e ndërtuar në mënyrë të veçantë: një ngjarje e rrëfyer si një seri letrash mes personazheve. Makar Dievushkin Alexievitch është një shkrimtar mediokër, Barbara Dobroselova Alexievna punon si rrobaqepëse. Të dy përballen çdo ditë me të gjitha format e  poshtërimit të shoqërisë ndaj të varfërve. Këta njerëz nuk respektohen nga askush. Ata janë shumë të varfër për t’u martuar, por dashuria e tyre është aq e dëlirë, sa e bën lexuesin të derdhë lot.
  Kur ky libër u botua për herë të parë, kritiku i njohur rus Belinski tha se Dostojevski do të bëhej një gjigant i letërsisë. Dhe sigurisht që kishte të drejtë…
 • img-book
  I panjohuri by: F.M.Dostojevski

  Satirë? Apo një e qeshur e përmbajtur dhe e çuditshme, një e qeshur që të zbërthen brinjët pastaj?…

  Lexoni “I panjohuri”.