Dramë dhe komedi (4)

Showing all 4 results

Sort by:
 • img-book
  Otello by: William Shekspir

  “Otello” është një nga katër tragjeditë e mëdha të Shekspirit, e shkruar në kulmin e krijimtarisë së tij. Në qendër të veprës është gjenerali arap, Otellom dhe gruaja e tij e bukur Desdemona. Por personazhi më i arrirë dhe thelbësor i tragjedisë është Jagoja, një personazh diabolik, i cili ka një rol kyç pasi u jep drejtimin kryesor të tjerëve.
  Tragjedia na prezanton me dy karaktere të shquara, Jagon dhe viktimën e tij. Me Jagon, si forcë dominuese, i cili bën që Otelloja të shikojë pabesinë e gruas së tij të re dhe të bukur, Desdemonës, dhe me lejtnantin e tij të zgjedhur, Mikael Kasin.
  “Otello” është një vepër e dashurisë dhe xhelozisë.

 • img-book
  Makbethi by: William Shekspir

  “Makbethi” është një ndër tragjeditë e Shekspirit ku paraqitet lufta e përgjakshme për pushtet në Skoci gjatë shekullit XI. Makbethi është një gjeneral në ushtrinë e mbretit dhe një ditë krejt papritur ai ndeshet me një magjistare, e cila parashikon fatin e tij dhe i tregon se një ditë ai do të bëhej mbret. Pas këtij parashikimi ai nuk rresht së menduari, madje këtë gjë ia tregon edhe të shoqes, e cila, tepër ambicioze dhe gjakftohtë, e bind Makbethin të vrasë mbretin e Skocisë. Në fillim të veprës kemi një gjakftohtësi nga të dyja palët, por Makbethi nuk ka vrarë kurrë në përfitim të tij por vetëm në shërbim të mbretit.
  Zonja Makbeth e bind Makbethin se gjëja më e mirë për t’u bërë është vrasja e mbretit dhe më pas ai do të marrë fronin. Ajo shprehet në mënyrën më mizore duke thënë se nëse mbreti nuk do t’i ngjante të atit ajo do ta vriste vetë. Por gjatë skenës se krimit autori ka përshkruar një pjesë rrëqethëse dhe tregon dobësinë e Makbethit. Edhe pas kryerjes të krimit, Makbethi nuk arrin të jetë i lumtur sepse këtë gjë ia pengon ndërgjegjja e tij, e cila nuk e lë të qetë nga ndjenja e fajit. Gjatë veprës jepet edhe dobësimi i karakterit të zonjës Makbeth. Ajo gjithashtu torturohet nga vetë ndërgjegjja e saj për krimin që shtyu të shoqin të kryente.