• img-book

    Zhyl Vern

Kapiteni 15 vjeçar

by: Zhyl Vern

Dik Sand është një djalosh 15-vjeçar, i cili punon si marinar në anijen “Pilgrim”. Ekuipazhi përbëhet nga gjuetarë balenash, të cilët udhëtojnë çdo vit drejt Zelandës së Re.

Pas një sezoni të dobët gjuetie, ndërsa bëhen gati për kthim, gruaja e pronarit të firmës,  zonja Weldon, djali i saj pesëvjeçar Xhek dhe kushëriri i saj Benedikt u kërkojnë t’i çojnë në San Francisko, Disa ditë pas nisjes së udhëtimit, ata shpëtojnë pesë pasagjerë të një anije që ishte mbytur, si dhe qenin e tyre. Pak para se të arrinin, ekuipazhi shikon një balenë dhe duke shpresuar për ca përfitimi, vendosin ta gjuajnë atë. Kapiteni Hull e lë  Dikun përgjegjës për anijen. Por gjuetia shkon keq dhe të gjithë pjesëtarët e ekuipazhit vriten.

Meet the Author
avatar-author
8 February 1828
Jules Verne (shqiptimi : Zhyl Vern) (8 shkurt 1828 - 24 mars 1905) ishte një shkrimtar i njohur francez. Ai është konsideruar "babai" i fantashkencës. Është autori i dytë më i përkthyer i të gjitha kohërave, menjëherë pas Agatha Christie, me 4162 përkthime. Shpikjet e përshkruara në shumë prej librave të tij më të famshëm tashmë janë bërë realitet dhe veprat e tij kanë frymëzuar breza të terë krijuesish e shpikesish. Biografia Zhyl Verni lindi në qytetin e Nantes, në Francën Perendimore. Ai ndoqi hapat e babait të tij dhe filloi studimet për drejtësi në Paris, por i ndërpreu ato për të filluar karrierën e tij si shkrimtar. Ai filloi të bashkëpunonte me botuesin Pierre-Jules Hetzel, i cili e ndihmoi Vernin të publikonte veprat e tij dhe i dha disa këshilla për fushën e letërsisë. Pas suksesit të librave të tij, Zhyl Verni fitoi popullaritet në gjithë botën. Ai u tërhoq nga jeta publike dhe bleu një shtëpi në Amien, një qytet i qetë bregdetar. Këtu ai filloi të rregullonte marrëdhëniet me disa nga anëtaret e familjes me të cilët s`kishte marrëdhënie të mira (përfshire dhe djalin e tij) si dhe u frymëzua për disa nga kryeveprat e tij. Zhyl Vern vdiq në Amien më 1905 dhe u varros në këtë qytet.
Books of Zhyl Vern
About This Book
Overview

Dik Sand është një djalosh 15-vjeçar, i cili punon si marinar në anijen “Pilgrim”. Ekuipazhi përbëhet nga gjuetarë balenash, të cilët udhëtojnë çdo vit drejt Zelandës së Re.

Pas një sezoni të dobët gjuetie, ndërsa bëhen gati për kthim, gruaja e pronarit të firmës,  zonja Weldon, djali i saj pesëvjeçar Xhek dhe kushëriri i saj Benedikt u kërkojnë t’i çojnë në San Francisko, Disa ditë pas nisjes së udhëtimit, ata shpëtojnë pesë pasagjerë të një anije që ishte mbytur, si dhe qenin e tyre. Pak para se të arrinin, ekuipazhi shikon një balenë dhe duke shpresuar për ca përfitimi, vendosin ta gjuajnë atë. Kapiteni Hull e lë  Dikun përgjegjës për anijen. Por gjuetia shkon keq dhe të gjithë pjesëtarët e ekuipazhit vriten.

“Kapiteni 15 vjeçar”

There are no reviews yet.